Митов: Гледаме с "реалистичен оптимизъм", че България ще влезе в сделката за бежанците с Турция

Правителството гледа с “реалистичен оптимизъм” на перспективата България да бъде включена в проектосделката с Турция да спре нелегалната миграция към Европейския съюз, каза днес външният министър Даниел Митов.

Миграцията беше основна тема на срещата на българското правителство с ресорния еврокомисар Димитрис Аврамопулос в София на 11 февруари т.г.
Миграцията беше основна тема на срещата на българското правителство с ресорния еврокомисар Димитрис Аврамопулос в София на 11 февруари т.г.

“Срещаме разбиране относно нашите предложения”, каза той пред журналисти в Брюксел след съвет на външните министри. “Разбира се, трябва да си дойде моментът на дискусията, но всички релевантни институции и хора, от които зависи подкрепата за една такава позиция, изразена в писмото на премиера Борисов са уведомени”.

“Аз днес имах двустранна среща с върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини. На нея също представих нашата позиция”, добави той. “Гледаме с реалистичен оптимизъм на това, че нашите предложения ще бъдат отразени във финалното споразумение”.

ЕС работи по обща политика на връщане на икономическите имигранти в страните им на произход, каза още Митов, позовавайки се на писмо до Могерини до външните министри в ЕС. Досега тези връщания са в компетентността на националните власти.

“Надямаме се, че в един момент може да се стигне до решение на Европейския съвет това да си стане европейска политика, а не само задължение и отговорност на националните държави”, каза Митов. “Тези елементи, за които сме настоявали от дълго време, придобиват своята форма и ние се надяваме, че на предстоящия Европейски съвет нашите предложения в писмото на премиера … ще бъдат отразени във финалното споразумение”.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *