Мачът Юнкер-Камерън досега

Не си падам по теорията на конспирацията, но ви предлагам да проследим следните събития:

Juncker-CameronКамерън и Юнкер се поздравяват в Брюксел на 17 юли 2014 година. Два дни по-рано Европейският парламент е одобрил кандидатурата на Юнкер за председател на Европейската комисия.Снимка: Европейска комисия

27 юни: Британският премиер Дейвид Камерън и унгарският му колега Виктор Орбан са против номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. За първи път в историята държавните и правителствените ръководители от ЕС одобряват кандидатурата с квалифицирано мнозинство вместо с консенсус.

1 октомври:Британският кандидат за еврокомисар Джонатан Хил е скъсан на задължителното публично изслушване в Европейския парламент. Налага се да се яви на поправителен на 7 октомври, който издържа.

24 октомври: Камерън отказва страната му да довнесе 2,1 милиарда евро увеличение на националната си вноска в бюджета на ЕС. То следва от сменената методика, с която Евростат изчислява брутния национален доход на глава от населението, на който се базират вноските. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е недоволен от поведението на Камерън и на италианския му колега Матео Ренци на среща на върха на ЕС. Той възразява те да третират Комисията като “банда бюрократи”.

5 ноември: На пресконференция след първото заседание на Колегиума на комисарите Юнкер продължава с твърдия тон. Заявява, че няма да търпи “несправедливи критики” към Комисията и че винаги ще им възразява. Освен това казва: “Аз нямам проблем с г-н Камерън, г-н Камерън има проблем с другите министър-председатели”.

Същата вечер Международният консорциум за разследваща журналистика публикува 28 000 страници секретни документи, според които Люксембург, на който Юнкер е бил премиер от 1995 до 2013 година, е позволявал на 343 компании, включително гиганти като Епъл, Газпром, Пепси Ко Инк, ИКЕА, Дойче банк, да си спестят стотици милиарди евро данъци, прекарвайки приходите си през Великото херцогство и сключвайки тайни споразумения за облекчения с неговата данъчна администрация.

7 ноември:Съвет на финансовите министри на ЕС разглежда британските възражения срещу увеличението на националната вноска с участие на заместничката на Юнкер по бюджета Кристалина Георгиева. Комисията е отворена за компромиси. Тя е съгласна увеличението на вноската да бъде намалено на 1 милиард евро и плащането да бъде разсрочено, като такава гъвкавост да се въведе за всички държави с рязко увеличение на вноските над определен праг. Министрите възлагат на Комисията в кратък срок за направи предложение за промяна в съотвения еврорегламент.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *