Комисар на съд за €900 000 укрит данък. Барозу го пази

De Gucht

Белгийският еврокомисар Карел де Гюхт (търговия), бивш външен министър на страната си, е заподозрян, че е избегнал данък от €900 000. Административен съд ще гледа дело на фиска срещу семейството му на 25 ноември. Снимка: Архив на Европейската комисия

Белгия ще съди своя еврокомисар Карел де Гюхт за неплатени данъци, съобщават всекидневниците “Де Тейд” и “Еко”. Нито обаче той подава оставка, нито председателят на Комисията Жозе Барозу му я иска.

Барозу беше много по-строг преди година, когато принуди комисаря на Малта Джон Дали да се оттегли, след като върху него паднаха съмнения за търговия с влияние.

Данъчните искат от 59-годишния Де Гюхт, чийто ресор е търговията, или да внесе €900 000 в полза на фиска, или да отговаря, че незаконно е избягнал това плащане, пишат изданията. Те смятат, че Де Гюхт, бивш външен министър, и съпругата му Мирей Скрьорс не са платили всичко, което дължат по сделка с акции, от която спечелили 1,2 милиона евро. Според публикациите делото е насрочено за 25 ноември. Преди това съд в Гент трябва да се произнесе по свързани с него процесуални въпроси.

Барозу отстрани Дали (65 г.), който отговаряше за здравето и защитата на потребителите, веднага след като през октомври 2012 г. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ го обвини, че е позволил близък до него бизнесмен да поиска значителна сума от шведска тютюнева компания срещу обещанието да убеди комисаря да измени в нейна полза проект на директива за тютюневите изделия. Дали се оплака, че му е бил поставен ултиматум, без да има възможност да се защити и отрече да знае, че въпросният бизнесмен си е служил с името му.

Малтийски съд гледа делото на Дали и засега не го е намерил за виновен, но Барозу побърза да се освободи от него заради съмненията за корупция, които можеха да повлекат оставка на цялата Комисия. Такива съмнения свалиха екипа на председателя Жак Сантер през 1999 г.

Днес говорителката на Барозу Пиа Аренкилде Хансен трябваше дълго да убеждава журналистите в прес залата на Комисията, че случаят с Де Гюхт е съвсем различен.

“Презумпцията за невинност трябва да се спазва”, каза тя. “Това (делото на Де Гюхт – б.а.) е въпрос, който не е свързан с функциите на комисаря…Това е частен административен въпрос”.

Комисията призна презумпцията за невинност и в случая на Дали. Но въпреки нея реши, че той трябва да напусне и да чисти името си в съда, защото положението му е станало политически “неудържимо”. Не е ясно с какво това на Де Гюхт, който е подозиран, че си е спестил близо €1 млн. данъци, е по-удържимо.

Наистина обвинението срещу него не е пряко свързано с отговорностите му като комисар. Но как ли се чувстват данъкоплатците, когато знаят, че такъв заподозрян седи в Берлемон (централата на Комисията в Брюксел – б.а.) и участва в решенията засягащи пряко техните пари. Включително такива, които водят до болезнено съкращаване на разходи в националните бюджети.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *