Коалиция от съюзници праща танкове Leopard на Украйна

Това съобщи днес на пресконференция в Лвов полският президент Анджей Дуда, цитиран от Интерфакс-Украйна. Там той и литовският му колега Гитанас Науседа се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. Съобщението следва решения на САЩ, Германия и Франция да изпратят на Украйна бойни машини на пехотата. Дуда каза: “Неотдавна ние наистина взехме решение за предаване на такава подкреа на Украйна от страна на Полша. Рота танкове Leopard ще бъде предоставена в рамките на коалицията”. Колко общо танка ще изпратят съюзниците, не беше веднага ясно. Една рота включва от 10 до 12 машини. По-късно днес говорител на британското правителство, цитиран от “Файненшъл таймс” потвърди, че и то ще изпрати танкове на Украйна, без да уточни модела и броя им.

Русия днес повери командването на групировката свои войски в Украйна лично на началника на генералния щаб ген. Валерий Герасимов. Командвалият досега “специалната военна операция” ген. Сергей Суровикин става един от неговите трима заместници.

Всички заминаващи вътрешни полети в САЩ бяха спрени в сряда сутринта. Това реши Федералното управление на авиацията заради компютърен срив. В 15:30 часа българско време е имало 3 700 отменени или забавени вътрешни полета, за деня са планирани общо 21 000.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *