И Оли Рен - кандидат за председател на Еврокомисията

Rehn

Финландецът Оли Рен (51 г.) е заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за икономиката и финансите.Снимка: Фотоархив на Европейската комисия

Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен ще се кандидатира за неин председател след изборите за Европейски парламент през май. Това съобщи във вторник политическата формация на Рен, финландската Партия на центъра.

Председателят на ДПС Лютфи Местан е един от 14 либерални лидери в Европа подписали писмо в подкрепа на Рен. Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), третата по големина група в Европейския парламент, се очаква да избере кандидата си за шеф на Еврокомисията през февруари. Очаква се главен конкурент на Рен (51 г.) да бъде бившият белгийски премиер Ги Верхофстадт (60 г.), сега лидер на групата на АЛДЕ Европейския парламент.

Рен в момента е заместник на сегашния председател на Комисията, португалеца Жозе Барозу, и комисар по икономическите и финансовите въпроси. Неговото име стана синоним на финансовата строгост и болезнените програми против дълговите кризи в еврозоната. В предишната комисия на Барозу /от 2004 до 2009 г./ Рен отговаряше за разширяването на ЕС.

Сред подкрепящите го се открояват лидерът на британските либерали Ник Клег, който е младши коалиционен партньор и заместник на консервативния британски премиер Дейвид Камерън и министър-председателят на Естония Андрус Ансип. България, Кипър и Хърватия са единствените страни от Южна Европа, чиито либерални партии подкрепят Рен. Повечето от подписалите писмото лидери са от Северна Европа – Швеция, Финландия, Дания, Германия.

Лисабонският договор предвижда, че държавните и партийните ръководители номинират шефа на Комисията, като вземат под внимание резултатите от европейските избори. Затова партиите в сегашния европейски парламент решиха да номинират свои кандидати за поста.

За кандидатурата на дясноцентристката Европейска народна партия засега претендират двама от комисарите на Барозу – Вивиан Рединг от Люксембург, която отговаря за правосъдието и французинът Мишел Барние с портфейл единния пазар и услугите. Социалистите посочиха за свой кандидат германеца Мартин Шулц, председател на Европейския парламент.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *