Испания ще има ляво правителство, расте шансът за лявоцентристко мнозинство в следващия Европейски парламент

Брюксел да се намеси в “Апартаментгейт” или във “Вилагейт”? Който се надява на това, се е объркал. Комисията няма навик да влиза в национални скандали точно преди европейските избори. Това може да се изтълкува всякак и да има непредвидими последствия. Субсидиарността е основен принцип на ЕС. Той означава, че всички въпроси се решават на възможното най-ниско ниво – най-близо до хората. ЕС би трябвало да се занимава само с това, което не е по силата на отделните му членки. Ако не е по силите на България да се справи с цитираните скандали, въпросът който Комисията би трябвало да зададе, е съвсем друг.

Неравновесия в България. Последната справка от Евростат показва, че безработицата в Югозападна България е 2,6% при 6,9% средно в ЕС, докато в Северозападна България е 11,3%.

Социалистите победиха на на парламентарните избори в Испания, но нямат мнозинство да управляват сами. Ще им трябва коалиция поне с крайнолевите от “Унидос подемос” и вероятно – с баските националисти, които не са сепаратисти. Социалистите увеличиха представителството си на 123 от 85 депутати. Избирателите наказаха тежко дясноцентристката Народна партия заради свързаните с нейното доскорошно управление присъди за корупция. Местата й в долната камара на парламента намаляха двойно – на 67. Лидерът на социалистите Педро Санчес вероятно няма да се радва на напълно стабилно правителство, но поне то няма да зависи от каталунските сепаратисти. За първи път от падането на Франко през 1975 г. крайната десница в лицето на партия “Вокс” влиза в парламента.

Ако тези избори са някакъв показател за европейските на 23-26 май, те увеличават шанса да имаме Европейска комисия, оглавявана от лявоцентрист. Водещият кандидат на Социалистите и демократите е холандецът Франс Тимерманс, който сега е първи зам.-председател на Комисията. Според последната прогноза на Poll of Polls Европейската народна партия, която доминираше европейските институции през последните три мандата, продължава да губи позиции. Очертава се да има 171 места в бъдещия парламент при 217 сега. Тя все още е над минимума с в прогнозите от 165 места, регистриран миналия декември. Социалистите и демократите също падат, но по-бавно. Прогнозата им дава 147 места при 191 спечелени на изборите през 2014 г. В последните седмици С и Д се качват над границата от 140 депутати, по която бяха паднали през март. На 15 март анкетите им даваха 129 места. Те имат шанс още да подобрят представянето си, ако Обединеното кралство проведе европейски избори, в които очевидният фаворит ще бъдат лейбъристите. Засега, поне математически, се виждат контурите на евентуална лявоцентристка проевропейска коалиция в следващия Европейски парламент: С и Д (147) + либерали (97) + зелени (57) + крайна левица (49) = 350 места. Обикновеното мнозинство при 705-членен парламент е от 353 места. Не е изключено трите недостигащи да бъдат набавени от 77-те бъдещи евродепутати от нови и засега необвързани със съществуващите политически групи партии, които се очаква да влязат в следващия Европейски парламент. Подробен анализ вижте тук.

Кандидатите за председател на Европейската комисия на европейските политически партии ще влязат в предизборен дебат тази вечер от 20 часа българско време. Можете да го проследите в You Tube.

 

Днес е денят на “голямото завръщане”. Софиянците, които прекараха празниците в близката чужбина или в провинцията се завръщат. Моментът е удобен да бъдат преброени бедните между тях. Според БТВ обаче някои българи ще останат в Гърция и за следващия дълъг уикенд около 6 май, Гергьовден. За да бъде прибирането гладко, между 14 и 20 часа се ограничава движението на камиони над 10 тона по магистралите.

Изборите могат и да убиват. В Индонезия над 300 души от изборната администрация и полицията умряха от умора и стрес при броене на бюлетини и поддържането на реда в процеса. Индонезия е най-многобройната мюсюлманска страна (260 млн. души), а право на глас имат 193 млн. Избирателната активност беше 81 на сто. Това бяха най-големите еднодневни избори в света.

Утре японският император Акихито ще абдикира в полза на сина си Нарухито. Това е първата абдикация на японски монарх от 1817 г. Японският император е единственият в света монарх, който все още носи тази титла. С оттеглянето му завършва неговата “ера”. Тя ще се нарича Хейсей. Той ще носи това име след смъртта си. Нарухито е историк и музикант. Свири на виола.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *