Зелената вълна в Европа продължава

  • Избори. Зелената вълна в Европа продължава с френските местни избори. Зелените взеха Страсбург, Бордо, Лион и Безансон и помогнаха на социалистката Ан Идалго да бъде преизбрана в Париж. Полша е на прага на възможна промяна. Победата в балотажа на 12 юли не е гарантирана за сегашния консервативен президент Анджей Дуда (41,8%) срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски (30,4%). Зависи кой колко от избирателите на отпадналите девет кандидати ще привлече във втори тур. Тшасковски обещава, ако бъде избран да налага вето на всички нелиберални политики на управляващата партия “Право и справедливост”, която няма достатъчно парламентарно мнозинство, за да отхвърля ветото му. Дуда залага на анти-гей реториката сред религиозните избиратели и на страха от промяна, която би означавала, че поляците могат да загубят социалните придобивки от сегашното управление – по-ниска пенсионна възраст и месечни детски надбавки от €112. 
  • Коронавирус. Пандемията се ускорява, констатира Световната здравна организация. “Това дори не е близо до свършване”, казва генералният ѝ директор. “Най-лошото предстои” извежда в заглавие Би Би Си. Заразените в света надвишават 10 милиона, а починалите са вече повече от половин милион. Шейсет на сто от новите случаи са от Америките.
  • Божков. Васил Божков, макар виртуално, вече е редовен участник и коментатор в българския политически живот. Изритват го от бизнеса, той влиза в политиката през Фейсбук. И няма отърване от него.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *