Защо Путин и Лавров се извиняват на Вучич

Извинения. При това – от неочаквани източници: Владимир Путин и Сергей Лавров. Сръбският президент Александър Вучич твърди, че и двамата му се извинили по телефона за подигравателен статус на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във Фейсбук. При това – без Вучич изобщо да е повдигал въпроса. Захарова беше коментирала злъчно снимка от среща на Вучич с Доналд Тръмп в Белия дом миналата седмица. Сръбският президент седи на самотен стол пред бюрото на Тръмп и изглежда като поставен на разпит. Това беше отбелязала говорителката, забравяйки изглежда, че се занася с лоялен руски съюзник на Балканите.

Северен поток-2. Германия вече не изключва да спре почти завършения газов проект заради отравянето на Алексей Навални въпреки високата икономическа цена на такова решение.

Климат. След опустошителните пожари в Калифорния днес половин милион души са евакуирани заради пожари в съседния щат на Север, Орегон. Тези бедствия се прибавят към рекордния брой урагани този сезон в Атлантика – 17 дотук.

Търговия. Обединеното кралство още няма търговско споразумение с Европа, но вече има с Япония.

Конфликт. Франция рязко втвърдява тона към Турция заради напрежението в Източното Средиземноморие и планира продажби на бойни самолети и кораби на Атина.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *