Хроника на блокадата в Ухан или от какво Пекин има да се страхува

“Но без значение какво мислят началниците, тъй като жителите на Ухан бяхме заключени в домовете ни повече от два месеца, тъй като сме свидетели на трагичните времена на този град, ние имаме отговорността и задължението да търсим справедливост за тези, които са умрели напразно. Ако някой си мисли, че лесно ще оставя перото си, това никога няма да се случи. Дума по дума ще ги напиша върху позорния стълб на историята”. Това е последната страница от онлайн дневника на Фан Фан, смела блогърка, записала ден по ден трагедията на затворените жители на Ухан през двумесечната блокада. Сега тя е прицел на яростно осъждане от много нейни сънародници. Но записките ѝ показват, че в Пекин имат от какво да се страхуват. Ето още един откъс, който го потвърждава: “Врагът не е само вирусът. Ние също сами сме си врагове или сме съучастници в престъплението. Говори се, че много хора едва сега се събуждат, стреснати да разберат, че е безсмислено да крещят празни лозунги ден след ден за това колко страхотна е страната ни и да видят пълната неспособност на тези началници, които прекарват дните си в политически науки и алабалистика и не могат да свършан истинска работа”.

Джо Байдън не е привлекателен кандидат-президент за младите американци, а те могат да решат съдбата му, ако решат да не гласуват или се обърнат към алтернативен кандидат, пише днес NBC News. Много от тях биха предпочели прекратилия кампанията си Бърни Сандърс, смятат, че Байдън не носи промяна, не отразява мащаба на техните проблеми, а някои са загрижени за възрастта (77г.) и физическата му годност да бъде президент.

Европа се разграничава от конфронтационната политика на американския президент Доналд Тръмп спрямо Китай, защото според нея тя не помага на глобалния отговор на корона кризата. Постоянният представител на ЕС в Китай се изказва ясно в този смисъл.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *