Един президент, един бензин, един аспирин!

Понеже ме мързи да пиша коментар за президентските избори, копирам тук постингите ми във фейсбук преди и след деня за размисъл.

ПРЕДИ

Големият въпрос на българските президентски избори (за разлика от американските и френските) не е кой ще стане президент. Който и да стане, все ще е голем смех. Американският и френският президент имат ядрено копче. Българският има копчета на костюма си. Ама не се потискайте. Повечето президенти по света имат и те точно такива копчета. Не казвам нищо за руския президент, не защото той няма ядрено копче, а защото е ясен и без избори. Големият въпрос на българските президентски избори не е какво ще стане на тях, а какво ще стане след тях – ще остане ли сегашната управляваща коалиция и ще има ли предсрочни парламентарни. 

СЛЕД

Моята политинформация след първия тур: България има все повече признаци на бананова република, като изключим собствено производство на банани. Народът обича лидери в мундир. От едната страна на бул. “Генерал Дондуков” – генерал Борисов. От другата страна – генерал Радев. Май много генерали станаха за европейска демокрация. Още двама има сред кандидатите за вицепрезиденти. Че защо са ни избори? Ако е толкова зор за генерали, един военен преврат ще свърши по-добра работа. След генералите народът обича най-много народните певци. А след генералите и певачите народът най-много обича родината (14,8%-15%). Това е положението, мон ами Жан-Клод.

БСП май не напира много за оставката на Борисов. Нинова вика, че оставката си била работа премиера. Радев – че би работил с всяко легитимно правителство. Нали уж обявихте промяна, бе другари? Ама ще е май умерена, в рамките на статуквото.

Един уважаван от мене политолог беше учуден тази вечер, че изборите възкресили дилемата комунизъм или антикомунизъм. А пък аз изобщо не съм учуден. Тази дилема си е жива и здрава, защото още не е решена. Проблемът на България е, че нещата не са променени, а са преименувани. И ако приемем реториката на БСП, че имало “промяна”, тя определено е към по-лошо. Защото лошото беше досега.

Каракачанов вече вдига пенсиите. Това президентът не го може по конституция…”Ние продължаваме напред и, повярвайте ми, скоро България ще е различна”. Коалиционно различна вероятно? Или още по-различна?

Не че се фукам, но познах. Никой освен БСП не говори кой ще стане президент. Всички говорят ще подаде ли оставка Борисов. При това БСП по стар навик се преструват. Повтарям, главният въпрос на президентските избори не е кой ще стане президент, а какво ще стане след тях.

И в заключение, да ви кажа правичката, аз съм за адаша Марешки – един президент, един бензин, един аспирин! (И трите – на промоция).

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *