Европа, дългът, доброто и лошото ченге и динозаврите

Няколко думи за сделката в Брюксел. Това е безпрецедентен бюджет и спасителен план. Най-важното в него обаче не е размерът, макар той безспорно да има значение. Най-важното, поне за мене, е че ЕС отваря врата към мютюализирания европейски дълг. Това може да има многостранни и дълбоки последици. Общата валута и общият дълг правят все по-невъзможни различията в управленията на икономиките. Ще се засилва натискът за намаляването им. България трябва да се готви да брани ниския си плосък данък и да е готова все пак един ден да се раздели с него. “Спестовната четворка”, която в един момент стана почти петицица, и особено Холандия, не са “лошите хора” в Европейския съвет. Със сигурност те изиграха ролята на лошите ченгета и позволиха на Ангела Меркел да бъде доброто, т.е. хем да бъде щедра, на висотата на момента и да покаже лидерство, хем това да не струва твърде скъпо на германския данъкоплатец. Обикновено, когато някоя средно голяма, калвинистки праведна страна като Холандия, се запъне като магаре на мост, зад гърба ѝ се крият по-големи европейски сили, на които не им отива такова поведение. Същия етюд разиграват на България и Румъния с Шенген от 2011 г. насам.Както прогнозирах миналия юни, далече преди коронавируса, договарянето на европейския бюджет за 2021-2027 г. се оказа много по-трудно и отне повече време отколкото сформирането на Комисията на Урсула фон дер Лайен. Повтарянето на тези трудни съвети и натрупването на важни нерешени въпроси (например миграцията и убежището) напомнят, че начинът, по който ЕС взема решенията си е анахроничен. Изискванията за единодушие от една страна гарантират жизненоважни национални интереси, но от друга правят съюза опасно тромав и неповратлив в бързо променящия се (за съжаление – на към добро) свят, принуждават го да се движи със скоростта на най-бавните си членки. Това един ден може да се окаже фатално за ЕС, както едно време – за динозаврите.

Финансова рамка за България:
– 16.7 млрд. евро от МФР 2021-2027 (грантове)
– 7.7 млрд. евро от Фонда за възстановяване…

Публикувахте от Georgi Angelov в Вторник, 21 юли 2020 г.

Leave a comment

1 Comment

  1. Плоския данък не е никаква привилегия тук. Единственото му предимство е, че лесно се проумява и изчислява десятъка. Прогресивна подоходна скала би била по-добра с щадене на по-бедните и с повечко товар върху големите доходи.

    От друга страна ситуацията до тук не изисква кой знае колко бързи решения и ако опрем до там, и това ще се измисли и реши. Аз съм оптимист за съществуването и добруването на ЕС. Бавно и полека вървим към СЪединени Европейски Щати. Ще отнеме още много години и след много сътресения ще стане, щото няма даима как друго яче!

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *