Евродокладът - критика без санкции

Европейската комисия остро критикува България в обявения днес редовен доклад за правосъдието и вътрешните работи в страната, но не предлага финансови санкции, до каквито подобен доклад доведе през 2008 година.

“Комисията няма намерение да предлага на държавите членки никакви санкции свързани с докладите за България и Румъния”, каза пред този блог Марк Грей, говорител в Комисията.

В последните месеци на своя мандат тя реши да прехвърли Механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдава двете балкански страни, на следващата комисия. Тя трябва да се сформира след европейските избори през май.

Екипът на председателя Жозе Барозу смята, че наблюдението е нужно да продължи, защото не е произвело желаните резултати и препоръчва следващият доклад по него да е след година.

“Цялостният напредък още не е достатъчен и е крехък”. Така Комисията характеризира състоянието на правосъдието и вътрешните работи у нас през последните 18 месеца.

Страната ни няма проблеми с приемането на законодатество и създаването на структури. Куца обаче приложението им. “Това, което искаме да видим, е ясна политическа воля”, каза Грей. “Все още твърде често хора избягват правосъдието”.

“Това [наблюдението б.а.] ще продължи толкова, колкото трябва. Не е Комисията тази, която ще застане тук и ще му определи времева рамка”, добави той.

Грей настоя, че все пак “промени стават”, визарайки специализирания съд и закона за конфискакация на незаконно придобити имущества. Но по думите му промените у нас “изискват време” и не биха били възможни досега без механизма за сътрудничество и проверка, както на бюрократичен език се нарича наблюдението.

“Напредъкът не е толкова бърз, колкото бихме желали”, отбеляза Грей. Като коренни причини за бавността на процеса той изброи “организационни промени, закони и структури, но и нагласи”.

Главните точки на критиката – включват липсата на обществено доверие в съдебната система и магистратите, недостатъчно прозрачния и конкурентен избор на Висш съдебен съвет, зависимостта му от изпълнителната и законодателната власт, скандалният опит за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през юни /без той да бъде споменаван поименно/, спиране на разследвания за организирана престъпност и липса на обвинения по няколкогодишни следствия, осъдени избягали от правосъдието /очевидно се имат предвид т.нар. братя Галеви/.

Докладът специално отбелязва, че Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, която погълна службата за борба с организираната престъпност, тепърва “трябва да разсейва отрицателното впечателение” от създаването й в една не съвсем прозрачна процедура и да обърне “специално внимание на сътрудничеството със закононалагащите служби на другите държави-членки.”

Събитията, свързани с Пеевски и ДАНС “оставиха трудно наследство що се отнася до доверието на обществото и партньорите на България, за чието предодоляване властите ще трябва да се потрудят здраво”, са казва в доклада.

Комисията отбелязва, че МВР вече не приема дарения от власти и фирми, но отбелязва, че “трябва да посреща предизвикателства като правилно действие при демонстрации и натиск на границите”.

“Много ограничени” са резултатите от борбата с корупцията, която продължава да пречи на чуждите инвестиции у нас. Предприетите в тази сфера мерки са описани като “слаб и некоординиран отговор на системен проблем в публичната администрация”. Отбелязано е, че антикорупционният проект БОРКОР “не показва контретни резултати”, а Комисията за борба с конфликта на интереси “беше замесена в сериозине скандал, включваш съмнения за силно политическо влияние”.

Документът завършва с 22 препоръки към властите в България /виж връзката в първия абзац/.

Leave a comment

1 Comment

  1. Всеки един е свикнал само да критикува и нищо друго.Критиката е хубаво нещо само когато тя е градивна , тоест човека иска да помогне видял е пропуск в системата, а не както е при нашите политици които искат само да направят лоша реклама на всеки други и по този начин да спасят собствената си кожа.Всеки един е отговорен по равно и ако един се издъни, то всички са виновни.Благодаря за интересната статия и се надявам често да ни пишете.Тъкмо започнахме да виждаме един цялостен напредък , който беше още твърде крехък и вече пак сме в тунел.

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *