Днес: UK сменя човека си в Брюксел; Полша се кара на Туск

Победа за твърдите привърженици на Брекзит – така тълкуват днес европейски медии обявената вчера оставка на постоянния представител на Великобритания в ЕС сър Айвън Роджърс. “Съжаляваме за загубата на много професионален, много знаещ и не винаги лесен събеседник и дипломат, който лоялно защитаваше интересите на своето правителство”, каза Наташа Берто, говорителка в Европейската комисия, по повод оставката на Роджърс . “Когато назначавате посланици, не ги назначавате за това, в което вярват, а заради това, което знаят”, коментира пред Би Би Си Саймън Фрейзър, бивш шеф на британската дипломатическа служба. Той каза, че приемникът на Роджърс трябва да дава на правителството си “ясни, безпристрастни и обективни съвети”. Роджърс напуска, след като в края на миналия месец бе широко цитиран да казва, че преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС могат да отнемат десет, а не предвидените в договора на ЕС две години. В прощални бележки до колегите си Роджърс ги призовава да се противопоставят на “обърканото мислене… и да говорят истината пред властта”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е “икона на злото и глупостта”, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски пред полското радио RMF. Вашчиковски отговори на новогодишно пожелание на Туск към сънародниците му за “родина свободна от злото и глупостта”.

Френският премиер-социалист Манюел Валс е против присъединяването на Турция към ЕС. Това заяви той вчера, представяйки програмата си преди първичните избори за кандидат на левицата за президентските избори през май. Изборът на Франсоа Оланд за президент на Франция преди пет години беше един от факторите Турция да може да поднови присъединителните си преговори с ЕС през 2013 г. след близо тригодишна пауза.

Годишната инфлация в Еврозоната се очаква да бъде 1,1% през декември 2016 г. в сравнение с 0,6% през ноември с.г., съобщава Евростат.  Най-голям дял в повишението имат цените на енергията.

Марин Льо Пен получи забрана да влиза в Украйна. Лидерката на крайнодесния Национален фронт във Франция вчера коментира в телевизионно интервю, че руската анексия на Крим “не е незаконна”.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *