Днес: Черна дупка, Brexit forever, смел Таяни

Черна дупка – на снимка. Айнщайн е прав. Имаме нагледно доказателство. За първи път учени заснеха черна дупка. Европейският бюджет плати за изследванията, които доведоха до откритието. Неговият обект е в центъра на галактиката Месие 87, в съзвездието Дева, на 55 милиона светлинни години от Земята. Масата му е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. И, о Боже, това се нареди сред водещите заглавия дори в българските медии. Въпреки “Апартаментгейт”. Е, не във всички, но все пак. Имаме напредък.

Brexit forever? Май се задава дълга отсрочка. Тя, разбира се, ще бъде с условия. През нея няма да се договарят бъдещите отношения, няма да се предоговаря вече подписаната, но нератифицирана сделка, Обединеното кралство (ОК) трябва да проведе избори за Европейски парламент, а ако не ги проведе, да напусне съюза на 1 юни. Говори се, че някои държави членки са недоволни, че ОК ще има комисар и в следващата Комисия и че Франция настоява като условие за отсрочката ОК да се откаже от правото си на вето, да не участва в блокиращи малцинства и да не възпрепятства общи решения на 27-те. Как ще стане това, ако има всички права на държава членка, докато е в ЕС? Ако ЕС реши отсрочката да е дълга, може да направи мечешка услуга на Мей. Твърдите брекзитъри ще се разбунтуват и е вероятно да я принудят да подаде оставка, защото не изпълнява обещанието си да изведе ОК от ЕС. Белгия свиква днес в 16,30 часа българско време в двореца Егмон в Брюксел среща на държавите с излаз на Северно море, т.е. граничещи с ОК, за да обсъдят действия при Брекзит без сделка. И американският финансов министър Стив Мнучин казва, че страната му се готви за такъв сценарий. Конференцията по търговията и развитието на ООН (УНКТАД) прогнозира, че икономически Брекзит без сделка би облагодетелствал САЩ и Китай и ощетил Европа и Турция. Найдъл Фараж, казва  пред “Сън”, че ще основе нова партия (The Brexit Party), която да направи “революция” против политическата класа, която предала народната воля за Брекзит. И, разбира се, ще участва в изборите за Европейски парламент. А обещаваше да не се връща там. Вероятният бъдещ председател на Европейската комисия, германецът Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП), е много против ОК да провежда избори за Европейски парламент. Има причини – сондажите показват, че групата на ЕНП ще се свие под 190 места в сравнение с 217 сега, а в евентуалната британска делегация най-много биха били лейбъристите.

Смел Таяни? Председателят на Европейския парламент, италианецът Антонио Таяни, не го усуква: Франция и Италия имат “различни интереси” в богатата на петрол Либия. Затова външните министри на ЕС не приеха съвместен документ за северноафриканската страна на срещата си в Брюксел в понеделник, макар и върховната им представителка Федерика Могерини, също италианка, да твърдеше, че били единни поне в призивите си за примирие и преговори. От атентатите в Париж през януари и ноември 2015 г. Франция играе с претендента за властта Халифа Хафтар, който воюваше с джихадистките групировки, навъдили се след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Италия, бившата колониална сила в Либия, поддържа международно признатото правителство на премиера Файез ас Сарадж в Триполи, което Хафтар се опитва да свали със сила. Франция завчера се разграничи от Хафтар и също призова за спиране на огъня и за преговори, но това само даде повод на медии да припомнят помощта, която му е оказвала. Таяни отиде и по-далече – обвини Великобритания и Франция, че са довели в Либия хаоса с бомбената кампания, която осигури победата на противниците на Кадафи през 2011 г.

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *