Днес: ядрена опасност, Северна Ирландия, Дунав мост-III, докладът на Мълър

Русия предлага на САЩ проект за съвместна декларация за недопустимостта на ядрената война, след като е нарушила Договора за ракетите със среден и малък обсег. САЩ, естествено, не й обръщат внимание.

Убита е 29-годишна журналистка при безредици в Лондондери, Северна Ирландия. Все по-често се говори, че мирът, който донесе споразумението от Разпети петък през 1998 г. е заплашен. Тревожното в снощния случай е, че полицията го описва като “терористичен инцидент”. Загиналата е била обещаваща разследваща журналистка и се е ровела в последиците от гражданския конфликт в британската провинция, започнал в края на 60-те години на миналия век и завършил цитираното мирно споразумение. Той взе над 3 500 жертви.

Къде да построим Дунав мост III? Близо до родното място на шефа, викат румънците. България не възразява. Дори Бойко Борисов го потвърждава. И така: Свищов-Зимнич. Сега там има ферибот.

Докладът на спецпрокурора Робърт Мълър най-вероятно няма да доведе до нищо. Демократите, които толкова настояваха да публикуването на пълния му текст, сега не са единодушни как да го използват. Някои в прогресивното им крило все още вярват, че ще намерят в него основания за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Едно изглежда сигурно – и той, и евентуалния му опонент от демократите ще използват резултата в кампаниите си за следващите президентски избори, които са след година и половина. Най-любопитна от всичките 448 страници на редактирания текст изглежда репликата на Тръмп, когато бившия му министър на правосъдието Джеф Сешънс му съобщава за назначаването на Мълър, бивш шеф на ФБР, като специален независим прокурор, който ще разследва подозираните връзки между неговата кампания и Русия: “Oh my God. This is terrible. This is the end of my presidency. I’m fucked.” След 22 месеца разследване Мълър твърди, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но не го обвинява, че е извършил престъпление, както и не го оправдава. Спецпрокурорът казва, че Конгресът може да реши дали президентът е нарушил закона.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *