Днес: Терор, Юнкер, генералният му секретар и "Либерасион" и, разбира се ... Брекзит

Тероризъм. Очаквано, Турция и Иран се възползват от атентата срещу две джамии с Крайстчърч Нова Зеландия, който взе 49 жертви, да обвинят Запада в ислямофобия и лицемерие. Крайнодесните в Италия и Австрия осъждат атентата и са принудени да се защитават от опонентите си. Сърбия твърди, че няма нищо общо нападателя Брентън Тарант, който е разпространил видео, на което се чуваст сръбски националистически песни. А в София Бойко Борисов свиква службите да изясняват произхода на надписите (един от които на български) с имена на битки, които българи са водили срещу турци. Скоро след това съобщение стана ясна и причината му. Тарант е бил в България от 9 до 15 ноември 2018 г. и е обикалял също Унгария и Сърбия. Борисов правилно се тревожи – не само защото е в коалиция с националисти, чийто език и поведение спрямо мюсюлманите понякога са били непремерени, не само заради евентуални усложнения в отношенията с Анкара (манифестът на Тарант съдържа открити смъртни заплахи към турците и техния президент Реджеп Тайип Ердоган, пише “Сабах”), но и защото не бива да се изключва радикално ислямско отмъщение и надписите по оръжията на Тарант да послужат за идентификация на евентуалните му цели. Ако погледнем и някои български реакции на атентатата в социалните мрежи, причините за тревога стават с още една повече.

Зелмайр. Сериозна атака в либералния френски в. “Либерасион” срещу германеца Мартин Зелмайр, генерален секретар на Европейската комисия и дясна ръка на нейния председател Жан-Клод Юнкер. Няма да умувам защо се появява два месеца преди европейските избори. Юнкер отдавна обяви, че няма да се кандидатира за нов петгодишен мандат. Претендент за негов приемник от Европейската народна партия е Манфред Вебер, сънародник на Зелмайр. Статията се опитва да докаже, че психически тормоз от страна на Зелмайр е довел до самоубийството на служителка в правната служба на Комисията. Тя според “Либерасион” е предала на европейския омбудсман Емили О’Райли документи, свидетелстващи, че Зелмайр, бивш шеф на кабинета на Юнкер и смятан за силния човек в администрацията на Комисията, е бил издигнат на поста генерален секретар в разрез с кадровите правила на институцията. “Либерасион” и известният му европейски кореспондент Жан Катрмер нищят случая агресивно от самото му начало. Няма формални освонования да бъдат заподозрени в скрит дневен ред. Те продължават разследването си. Интересно е дали то би повлияло на изборните позиции на ЕНП. Зелмайр ръководеше кампанията на Юнкер за шеф на Еврокомисията през 2014 г. и беше награден за успеха си с последните си два поста. Юнкер не дава косъм да падне от главата му. Докато председателят на Комисията си отива в края на мандата си, генералният секретар, който е шеф на администрацията на Комисията, остава. Неин говорител днес енергично и категорично отхвърли твърденията в публикацията като чудовищни.

Брекзит. Седемдесет и двамата британски евродепутати трябва да мислят през уикенда дали биха искали да се кандидатират пак за Европейския парламент, ако преговорите на страната им да напусне ЕС бъдат продължени отвъд европейските избори през май. Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова 27-те в ЕС да се съгласят на голямо продължение на преговорите, ако Обединеното кралство промени стратегията си. Представете си, че сте британски евродепутат. Какво бихте решили през уикенда?

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *