Днес: Тръмп дава Западния бряг на Нетаняху; Кабул и талибаните разменят пленници; Асанж май заминава направо в САЩ

Строителството на израелски селища на Западния бряг не нарушава международното право, заяви американският държавен секретар Майк Помпео. Тази смяна на позицията на САЩ означава, че Израел може безпрепятствено да анексира палестински територии и че изгледите за постигане на мир между него и палестинците изчезват. Със заявлението на Помпео администрацията на президента Доналд Тръмп преобръща 40 години американска политика, за която тези селища бяха незаконни. Те са несъвместими с международното право според правно становище на Държавния департамент от 1978 г. То прави подарък на консервативния израелски премиер Бенямин Нетаняху, който не е изключено да се изправи пред трети подред предсрочни избори тази година. По-рано тази година Тръмп призна оспорваните Голански възвишения за израелска територия, а през 2017 г. призна Йерусалим за израелска столица и премести там американското посолство. Промяната на позицията за Западния бряг отдалечава още САЩ от европейските им съюзници в международната политика. Върховната представителка на ЕС Федерика Могерини днес заяви, че за Европа израелските селища на Западния брят остават незаконни.

Ще започнат ли отново преговорите между афганистанските власти и талибаните? Знак, че се правят опити в тази посока е размяната на двама учени, американец и австралиец, отвлечени преди три години от талибаните срещу трима техни командири, пленени от Кабул.

Великобритания най-вероятно ще трябва да екстрадира основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж в САЩ. Днес шведска прокурорка реши да свали от него обвиненията в изнасилване отпреди 10 години. Четиридесет и осем – годишният Асанж в момента е в британски затвор и чака решение на съда по засягащите то искания да бъде екстрадиран. След като шведското окончателно отпадне, остава американското . То се основава на 18 обвинения, включително заговор да хакне правителствени компютри и нарушение на закона за шпионажа. Решението на шведската прокурорка може да бъде обжалвано. Тя твърди, че оплакванията срещу Асанж са достоверни, но за изминалото време паметта на свидетелите е избледняла и не може да събере достатъчно факти в подкрепа на евентуално обвинение.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *