Днес: Смяна на караула, газ, Пашку

Barroso-Juncker Юнкер открива портрет на Барозу в галерията на председателите на досегашните комисии в партера на Берлемон. Снимка: Фотоархив на Европейската комисия

Смяна на караула. Днес Жозе Барозу предава поста председател на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер. След десет години в Берлемон портретът на португалеца ще увисне в галерията на предишните председатели след този на Романо Проди. Люксембуржоата Юнкер поема поста де юре точно в 00:00 часа в събота. Според мене той тогава ще спи сладко.
Барозу беше председателят на кризите- конституционна, финансова, икономическа, дългова и геополитическа в близкото европейско съседство. Като главен свой успех той отчита, че е запазил ЕС цял и го оставя почти два пъти по-голям (28 страни), отколкото го е приел (15 страни). Каква ще е Комисията на Юнкер предстои да видим. Като начало той има да намери 300 милиарда евро за инвестиции, които обеща, за да върне на Европа растежа, работните места и доверието на гражданите. Той драматично твърди, че неговата Комисия щяла да бъде “на последния шанс”. Какво ли ще стане с ЕС, ако го изпусне?
Как смята да намери парите Юнкер обеща да покаже през декември. Освен това го чакат: Евентуални промени в договора на ЕС за фискален и по-дълбок политически съюз в еврозоната, енергиен съюз, дигитален пазар, обща политика за имиграцията и непредсказуема Русия.
В Берлемон масово се опразват бюра и кабинети. Коридорите са пълни с кашони с имената и вещите на досегашните им обитатели. Времето е разделно. Тези, които имат статут на функционери, ще останат може би на други длъжности, но тези, които са с временни договори, си отиват. Свършва ерата Барозу. От нея ще останат един портрет в партера на сградата, една Нобелова награда за мир, един нов договор на ЕС, по-строги “устави” в еврозоната, хиляди страници законодателство, речи и дописки.

Газ.Освен кашони с багаж днес в Берлемон има и газови преговори. И в последния си ден като комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер се опитва да докара Русия и Украйна до сделка по доставките на газ. Преговорите започнаха вчера след обяд и бяха прекъснати за почивка в 4 часа тази сутрин. Барозу съобщи, че нощта няколко пъти е говорил по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Единственият открит въпрос остава, кой ще гарантира, че Украйна ще плаща редовно в бъдеще. Иначе има съгласие по цена от 385 долара за 1 000 кубически метра газ (вместо 485 долара, които Киев отказва да плаща), а Украйна да издължи до края на тази година 3,1 милиарда долара неплатени сметки към “Газпром”. Междувременно в туитър акаунта на “Газпром” се появиха цени от 378 долара за последното тримесечие на тази година и 365 долара за първото та следващата. Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че страната му е готова да предплаща газа и че условията да спазване на сделката ще бъдат записани в отделен протокол на споразумение между “Газпром” и украинската компания “Нафтогаз”. Преговорите продължиха днес от 18 часа българско време. Междувременно руски бомбардировачи летят над Атлантика, Северно и Черно море. Германската канцлерка Ангела Меркел обаче казва, че не “остро смутена”.

Пашку. Бившият министър на отбраната на Румъния Йоан Мирча Пашку вероятно ще стане заместник-председател на Европейския парламент.
28-05-08-Pascu
Групата на Социалстите и демократите се готви да го кандидатира, казаха парламентарни източници. Пашку (65 г.) ще поеме поста от сънародничката си Корина Крецу, която стана еврокомисар по регионалното развитие. Пашку е трети мандат евродепутат. Служил е като министър на отбраната от 2000 до 2004 година.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *