Днес: Дол, еврофондове, лихва

wta_icon

Daul

Жозеф Дол (Франция) лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент. Снимка: Фотоархив на Европейския парламент

EНП. Французинът Жозеф Дол се очаква да оглави Европейската народна партия (ЕНП) след смъртта на досегашния ѝ лидер, белгиеца Вилфрид Мартенс, пише “Соар”. Шестдесет и шест-годишният Дол, член на Съюза за народно движение, временно е начело на европейското дясноцентристко семейство по последната воля на Мартенс, който почина на 8 октомври. Очаква се представители на 70 партии, които ЕНП обединява, да изберат Дол на събрание в Брюксел следващия вторник.

Hahn

Еврокомисарят Йоханес Хан (Австрия) Снимка: Фотоархив на Европейската комисия

Еврофондове. Комисията по регионални въпроси на Европейския парламент прие днес проекта на политиката за социално-иокномическо сближаване (кохезионната политика) на ЕС за периода 2014-2020 г. Ако той получи одобрение и в пленарна зала, може да започне подготовката на регламентите за използване на структурните фондове на ЕС на стойност €325 млрд. през следващите седем години. Най-важната промяна е, че за да получат кохезионно финансиране, страните трябва да се обосноват с резултатите, до които то ще доведе. Освен това неспазването на показателите за макроикономическа стабилност и на препоръките на ЕС в тази област могат да доведат до отнемане на еврофондове. В преговорите си с правителствата евродепутатите успяха да направят прилагането на такава санкция по-трудно, отколкото Комисията беше предложила. “Това е мярка за най-крайни случаи. Тя съществува теоретически и се надяваме, че никога няма да бъде прилагана”, каза комисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. Той посочи, че индивидуални несъответствия с препоръките на Брюксел, като например забавеното увеличаване на пенсионната възраст в България, няма да водят до отнемане на европейско финансиране.

Лихва. Европейската централна банка(ЕЦБ) свали днес основната си лихва на рекордно ниските 0,25% от 0,5%. Това стана, след като еврозоната отбеляза 0,7% инфлация през октомври при очаквани 1,1%. ЕЦБ предупреди, че е готова още да понижава лихвата, ако трябва.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *