Днес: Брекзит, върховенство на закона, Алжир, Асанж

Брекзит. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Австрия заплашиха, че ако Камарата на общините за четвърти път отхвърли сделката на Тереза Мей за Брекзит, той  ще стане без план на 12 април. Еврокомисарят Пиер Московиси описа преките последици. Остават 9 дни. Натискът върху британския парламент се засилва. Тереза Мей преговаря с лидера на опозицията Джереми Корбин. Дилемата й е: да спаси сделката си или да запази партията си цяла.

Погазването на върховенството на закона да излиза скъпо на държавите членки. За това започва дебат в ЕС днес Европейската комисия. Тя напомни, че в предложението си за следващия седемгодишен бюджет на ЕС включи проект на правила, според които съюзът може да суспендира, намалява, или да ограничава достъпа до европейско финансиране по начин съответен на природата, тежестта и обхвата на нарушенията на цитирания основополагащ принцип.

Алжир. След 20 години управление 82-годишният и тежко болен президент Абделазиз Бутефлика падна от власт. Снощи той подаде оставка под натиска на военните, които са реалната сила в най-голямата по територия африканска страна. Началникът на генералния щаб Ахмед Гаид Салех не пожела да изчака срокът на пълномощията на Бутефлика да изтече на 28 април и поиска веднага да се задейства конституционна процедура за обявяване на държавния глава за негоден да упражнява правомощията си. Улицата празнува. Протестите срещу пети петгодишен мандат на Бутефлика, за който той възнамеряваше да се кандидатира, започнаха на 22 февруари и не отслабнаха, докато не постигнаха своето, въпреки че формално демонстрациите са още забранени. Големият въпрос сега е за бъдещето – виждаме ли началото на “алжирска пролет”? Има ли демократична алтернатива? По-скоро изглежда, че режимът сменя лицето, за да запази властта си. Длъжността на държавен глава временно ще изпълнява лоялният на Бутефлика Абделкадер Бенсала (77 г.), председател на горната камара на парламента. Конституцията изисква президентски избори да бъдат проведени до три месеца. Алжир се нарежда до Русия и Норвегия като главен доставчик на природен газ за Европа.

Еквадор заплашва да прекрати убежището, което дава на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж. Президентът на страната Ленин Морено го обвинява, че тайно го шпионира и така нарушава споразумението, което имат, пише АФП. В сайта на Укилийкс и в социалните мрежи са се появили снимки и видеозаписи от частни разговори Морено, а порталът inapapers.org е уличил Морено в корупция. Асанж живее в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, която го търси по обвинение в изнасилване. Той се опасява, че ако попадне в ръцете на властите, ще бъде най-накрая в САЩ, където го чакат тежки обвинения в издаване на държавни тайни.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *