Големи резултати, но малки политици

Обективно погледнато, резултатите от парламентарните избори на 2 октомври са много добри за България. Никой обаче не им се радва, защото няма кой да ги използва. Те са възможност, която едва ли ще стане реалност.

Ето две страхотни за България новини, които, уви, нямат смисъл, в актуалния контекст на страната.

Новина номер едно: БСП е пета политическа сила. Партията, която донесе толкова нещастия на България, която винаги я теглеше към миналото, върви към залез. От избори на избори резултатът на БСП намалява. Избирателите ѝ се разбягват.

Много от разбягалите се обаче захранват възхода на крайнодясната “Възраждане”, което показва доколко БСП е била и е левица в европейския смисъл на думата.

Партиите, които са за развитие на България като част от Европейския съюз и НАТО (ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, ДПС и “Демократична България”) математически представляват почти конституционно мнозинство. Те имат общо 176 от 240 места в парламента.

Този сбор обаче не води до нищо, защото дневният ред на ръководствата им е различен от дневния ред на света (определен днес от войната в Украйна).

За някои от тях е по-важно да вкарат в затвора потенциалните си съюзници или да сменят главния прокурор, вместо да изпълнят волята на огромното мнозинство от избирателите за посоката, в която да върви България.

Поне засега изглежда, че тези партии е най-вероятно да пропилеят шанса си и да позволят на проруския президент Румен Радев да състави поредното си неизбрано служебно правителство, което да води България в обратна посока. И да пратят избирателя за пореден път към урните с надеждата той най-сетне да удовлетвори личните им амбиции.

Затова, резултатите може и да са големи, но политиците са малки. И, за съжаление, съдбата ни като народ и нация няма да бъде нито по-високо, нито по-ниско от тях. Тя ще има точно техния ръст.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *