"Гладна кокошка" ли е Путин?

Брекзит е само началото на разпада на Европейския съюз, такъв, какъвто го познаваме. Това прогнозира днес руският президент Владимир Путин на инвестиционен форум в Москва под наслова “Русия зове”. Според него източноевропейски страни може да обмислят напускане на съюза, когато от нетни получателки от неговия бюджет се превърнат в нетни донорки. Путин увери аудиторията си, че Русия не желае ЕС да се разпада, защото въпреки санкциите той ѝ оставал най-големия търговски партньор и повечето руски валутни резерви са деноминирани в евро. Тази застрашително-доброжелателна реторика идва седмици преди срещата на “нормандската четворка” в Париж (9 декември 2019 г.), която включва освен Русия и Украйна лидерите на двете главни сили в Европа – Германия и Франция. Не са тайна различията между Берлин и Париж по основни въпроси на състоянието на ЕС и НАТО.

Знам, че лидерите на европейските страни знаят за това, мислят за това, и имат различни сценарии, как да консолидират членовете на Евросъюза, да постигнат по-устойчиви форми на интеграция. Дали ще успеят или не, не знам, но аз, във всеки случай, искам да им пожелая им успехи”, заключи Путин.

Той не пропусна да коментира и разногласията в НАТО по време на днешната среща на външните министри на съюзниците в Брюксел и  преди срещата на върха на алианса насрочена за 4 декември в Лондон. Както обикновено, руският лидер застана зад “дисидентите” в западния съюз, в случая – зад френския президен Еманюел Макрон, който неотдавна направи три важни знака: поиска пауза в разширяването на ЕС, обяви, че НАТО е в “мозъчна смърт” и че е проблематично член 5 (за колективната защита) да се прилага към съюзници като Турция и призова за изграждане на независима европейска отбрана и подновяване на диалога с Русия.

“Днес не е достатъчно да казваш: Ние ви защитаваме, платете”, каза Путин, визирайки финансовите претенции на американския президент Доналд Тръмп към европейските съюзници в НАТО. “Защо ще плащат те за поддръжка на отбранителния комплекс на САЩ? Те ще развиват свой. Те за това говорят сега”.

Днес се очерта доста “руски” информационен поток. Оказа се, че Сърбия разследва за шпионаж руски дипломат. А в You Tube има видео,

за което се твърди, че показва как Георгий Клебан, руски помощник военен аташе в Белград, предава пари на местен гражданин, след сърдечна среща, на която получава плик от него. Според Ройтерс сръбската Агенция за информация и сигурност е потвърдила автентичността на видеото, а премиерката Ана Бърнабич е казала пред “Блиц”, че ако подозренията се окажат истина, това ще бъде “сериозен проблем”.  Сърбия е един от най-близките руски съюзници в Европа. Шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин неотдавна е казал, че двете страни провеждат “сложни взаимни операции” свързани с външната им сигурност, отбелязва Ройтерс. Дали изтичането на това видео е “мероприятие”, свързано с тях, или в сръбските служби има недоволни от сближаването с Москва? Очакваме да разберем утре след заседание на сръбския Национален съвет за сигурност. Междувременно сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович е заминал за Москва среща с председателя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

 

 

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *