Германия и Франция срещу плана на Брюксел за бежанците

Avramopoulos Cazeneuve

Френският вътрешен министър Бернар Казньов (вдясно) приема в министерството си еврокомисаря по миграцията и убежището Димитрис Аврамопулос на 11 януари 2015 година след атентатите в Париж. Днес Казньов не е доволен от предложението на Аврамопулос за преразпределяне на нелегални мигранти от Италия и Гърция към другите страни в ЕС. Снимка фотоархив на Европейската комисия.

Планът на Европейската комисия да преразпределя бежанци от Италия и Гърция към другите държави от ЕС започва да се разсъхва, преди дори да е бил обсъден.

Днес вътрешните министри на Германия и Франция обявиха възражения по него.

“Този механизъм за временна релокалицация трябва да се основава на два еднакво важни принципа: отговорност и солидарност. Смятаме, че равновесието между тези два принципа още не е постигнато в предложението представено от Комисията”, казаха Томас де Мезиер и Бернар Казньов съвместно изявление.

Миналата седмица Комисята представи план за преместване на 40 000 нелегални имиграни с право на международна закрила от Италия и Гърция в 23 други страни на ЕС. Великобритания, Дания и Ирландия имат по договор изключение от схемата.

Българските евродепутати Светослав Малинов и Илиана Йотова заявиха, че тя е несправедлива. Те посочиха, че България подобно на Гърция и Италия е била обект на внезапен и силен наплив на бежанци през изтеклите две години и би следвало не да приема, а да изпраща от своите в другите страни от ЕС. Правителството още не е излязло с официална позиция.

Комисията няма да променя предложението си до 16 юни, когато то ще е в дневния ред на министрите на вътрешните работи, съобщи днес Наташа Берто, нейна говорителка. Брюксел обаче е “готов за дискусия по критериите”, добави тя. Темата се очаква да бъде на масата и на среща на върха на ЕС на 25 и 26 юни.

“Това преразпределение трябва преди всичко по-добре да си даде сметка за усилията, които държавите-членки са направили по международната защита”, се казва в изявлението.

Страните членки, които са приели най-много имигранти нуждаещи се от международна защита през 2014 година са: Германия (47 555), Швеция (33 025), Франция (20 640), Италия (20 630), Обединеното кралство (14 065), Холандия (13 250).

По-подробни данни виж тук.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *