Върви ли Венецуела към развръзка...

…е голямата международна тема днес. Опозицията, водена от Хуан Гуайдо се опитва да събори режима на  президента Николас Мадуро с масирани протести и национална стачка. Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че “много ще се случи” във Венецуела през идната седмица, а може би и по-рано.

САЩ непрекъснато повтарят, че разглеждат възможността да се намесят военно в полза на опозицията. Уличните сблъсъци между нея и силите на реда се засилват. Стотици са ранени, двама са убитите в последните дни. Мадуро отрече слуховете, че искал да бяга в Куба, но руснаците го спрели. Явяват се обаче признаци, че силите за сигурност и войската поне частично не са му вече верни. Той вчера смени шефа на разузнаването, а днес в социалните мрежи вървят призиви на Гуайдо и още един опозиционен лидер в компанията на хора с военни униформи.

 

Съветникът на Тръмп по на националната сигурност Джон Болтън твърди, че кубински военен контингент във Венецуела охранява Мадуро, защото той вече се съмнява в лоялността на своите сили.

Междувременно коментаторка в Блумбърг написа, че във Венецуела “няма преврат”, както са побързали да обявят други медии, например Си Ен Ен. Според нея това е разказът на Мадуро и неговата пропаганда. Мадуро действително обяви, че е осуетил “опит за преврат”. Появиха се контрапротести на протестите на опозицията. Президентът каза също:

“В събота, 4 май, и в неделя, 5 май, обявявам велик национален ден за диалог, действие и предложения от всички клонове на властта, за да кажат те на боливарското правителство и на Николас Мадуро какво трябва да се промени в името на великия план за промени”. 

“От великото до смешното има една крачка” според Наполеон Бонапарт.

Според Си Ен Би Си САЩ и Русия преговарят тайно за изход от политическата и хуманитарната криза във Венецуела, макар и публично да разменят обвинения, че се месят във вътрешните работи на страната. Според американския телевизионен канал Русия е против смяна на режима с външна намеса, но ако стане под натиска на вътрешни сили, не би се противопоставила.

Като привърженик на външната намеса в медиите сега изпъква Болтън. Тръмп играе “добро ченге”, колебае се пред тази възможност и пред предупрежденията, че може да вкара страната си в конфликт като иракския. Перспективата от конфронтация с Русия, която има военни във Венецуела, изглежда също не го ентусиазира.

Междувременно републиканският сенатор от Флорида Марио Диас-Баларт каза пред Fox News, че смята, че руснаците вече са разположили ракети с ядрени бойни глави във Венецуела и че са на път да повторят Карибската криза от 1962 г., която беше изправила света на ръба на ядрен конфликт.

САЩ обвиняват Тарек ел Айсами, министър на промишлеността на Мадуро, в търговия с наркотици и пране на пари от тях. “Ню Йорк таймс” се позовава на разузнавателни документи, че Ел Айсами, който е от сирийски произход вкарал тези дейности хора на ливанската проиранска групировка Хизбула.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *