Внимание, ако летите за Белгия: Стачка затваря летищата

Въздушният трафик над Белгия е силно намален заради стачка на възушните диспечери, съобщават телевизиите РТБФ и РТЛ. Между 18,00 часа и 23,30 часа българско време централното летище на страната в брюкселското предградие Завентем ще приеме 30 полета. Ще бъде засегнат и трафикът към летищата в Шарлероа и в Лиеж.

“Трафикът е разстроен, защото има стачка. В 20,45 българско време ще направят преоценка на положението и тогава ще се разбере как ще продължи”, съобщи представителят на авиокомпанията “България еър” в Брюксел Георги Груев. “Самолетът ни от София за Брюксел още не е излетял и вероятно ще пристигне тук с известно закъснение. Ние ще започнем регистрацията на пътниците за обратния полет навреме и ще чакаме”.

Самолетите на националния превозвач летят по ново разписание, което е в сила до края на април. Полети има всеки ден без събота. Излитат от София в 19,45 часа и кацат в Брюксел, Завентем в 21,20 часа. Излитат оттам за София в 22,10 часа.

На Шарлероа до 18,10 часа българско време са били възможни само кацания, но след този час са спрели и те, предаде РТЛ. За там от София лети нискотарифната “Уиз еър”. Нейните самолети излитат от София в 6,00 часа сутринта и се приземяват в Шарлероа в 7,50 часа. Излитат обратно за София в 8,35 часа.

Заедно с това полицията е блокирала пътя към летището в Завентем, за да провери за бомба съмнителен автомобил, съобщи РТБФ. Това е единственият възможен подход към аерогарата, която беше взривена от терористи на 22 март и след това започна поетапно да отваря от 3 април. Влаковете до летището не се движат, защото гарата му е затворена.

Диспечерите са в спор с работодателя си за условията за пенсиониране, съобщиха местните медии.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *