Вигенин очаква отрицателен евродоклад

Външният министър иска разговори с Брюксел за отпадане на наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи

Правителсвото не очаква положителен доклад от Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас, съобщи днес в Брюксел външният министър Кристиан Вигенин. Комисията трябва да обяви документа в сряда.

Вигенин изрази свое лично мнение, че механизмът, с който сега Брюксел наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас трябва „постепенно да отпадне“. Това по думите му трябва да стане след разговори със следващата Комисия, която ще бъде сформирана след европейските избори през май.

Министърът се аргументира с това, че България трябва да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през 2018 г. „Логично е една председателстваща Съюза страна да не бъде под подобни мониторингови механизми, или пък държана извън Шенген.“

Вигенин каза, че очаква европейската зона без граничен контрол, известна като Шенгенска, да отвори въздушните си граници за Бълтгария и |Румъния през 2015 година и сухопътните – през 2017 г., без да се ангажира 100 процента, че тези срокове ще бъдат изпълнени.

Вигенин се дистанцира от депутата от БСП Страхил Ангелов, който според съобщение на сирийското посолство в София е посетил „частно“ Сирия и се е срещнал с председателя на парламента. “Не можем да считаме, че това посещение и позициите изразени там имат връзка с официалната българска позиция,“ каза Вигенин. „Знаех за предишни негови инициативи, които успяхме да спрем през декември“.

„Едно посещение се определя дали е частно, не само от това кой плаща транспорта, но и какви срещи има там и как те се отразяват,“ коментира още министърът. „Не бих казал, че може да се възприеме като съвсем частно посещение, в което се срещаш с парламентаристи“.

Вигенин участва в съвет на външните министри на ЕС, който изрази подкрепа за предстояща в сряда в Женена международна мирна конференция за Сирия. Съветът реши също ЕС да изпрати военна мисия за възстановяване на мира в разкъсваната от вътрешен конфликт Централноафриканската република. България няма да участва в операцията, каза Вигенин.

Успоредно със съвета международна донорска конференция в Брюксел обяви, че мобилизира помощи за половин милиард щатски долара за кризисната африканска страна.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *