Брюкселските терористи готвели нова атака в Париж

Брюкселските атентатори, които убиха 32 души в метрото и на летището на белгийската столица, са планирали ново нападение в Париж, съобщи прокуратурата. Арести на ключови техни хора променили плановете им.

“Няколко елемента от следствието показаха, че терористичната група първоначално е възнамерявала да удари пак Франция”, казва в съобщение прокуратурата. “Притиснати от следствието, което напредваше с големи крачки”, те са решили да ударят в Брюксел”.

Нападенията в белгийската столица станаха четири дни, след като там на 18 март беше арестуван Салах Абдеслам (26 г.), последният останал жив от атентаторите в Париж на 13 ноември м.г. Връзките му със заловения миналия петък Мохамед Абрини (31 г.), друга основна фигура в парижките и в брюкселските атаки, са доказани.

Белгийските медии снощи и тази сутрин съобщиха, че Абрини е казал на следователите, че съзаклятниците са подготвяли нов атентат в Париж. Той също е признал, че е “мъжът с шапка”, заснет да върви заедно с двамата съмовзривили се на брюкселското летище – Ибрахим ел Бакрауи и Наджим Лаашрауи.

Експертът по тероризъм Питер ван Остайен отхвърля тази тази версия пред всекидневника “Соар”. Според него Абрини се опитва да прикрие останали на свобода членове на терористичната клетка.

Абрини е човекът, закарал Абдеслам в Париж с кола на 11 ноември м.г. Негови отпечатъци и ДНК са намерени в автомобил използван от атентаторите там, а след това – в най-малко две техни нелегални квартири в Брюксел. Двамата са приятели от детинство и произхождат от брюкселския предимно мюсюлмански квартал Моленбеек.

В нападенията в Париж загинаха 130 души.

Leave a comment

1 Comment

  1. Много е тъжно, че живеем в такива времена, а религията е изопачавана по подобен нечовешки начин 🙁

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *