Атентаторите планирали удар по белгийските АЕЦ?

Брюкселските атентатори са шпионирали висш представител на ядрената енергетика в страната, твърди таблоидът Dernière heure. Той прави извода, че главната им цел са били двете белгийски АЕЦ. Бизнес всекидневникът “Еко” и телевизия РТЛ, цитират информацията.

Пред дома на директора на белгийската програма за ядрени изследвания и развитие терористите са монтирали скрита камера, пише таблоидът, цитирайки неназовани източници. Хората, които са я прибрали, били братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, които във вторник се взривиха съответно на летището и в метрото на Брюксел.

В намереното “завещание” на Ибрахим се споменава Мохамед Бакали, един от задържаните заподозрени във връзка с атентатите в Париж на 13 ноември 2015 година, пише още изданието. По време на обиск в дома му през декември полицията е намерила близо 10 часа запис от камерата, на който се вижда как ядреният шеф излиза и се връща у дома.

“Завещанието” на Ибрахим ел Бакрауи е запис в лаптоп, който разследващите намериха в последната му квартира в квалтала Скаарбеек.

От тези сведения Dernière heure прави извода, че парижите и брюкселските атентатори са били една голяма и добре организирана мрежа, свързана с Даеш в Сирия.

Тя е планирала нападения в ядрените централи в Дул, край Антверпен и Тианж, край Лиеж, където има общо седем реактора. Подозирайки опасността обаче властите са разположили около централите 140 военни на 17 февруари.

В деня на атентатите те евакуираха целия несъществен персонал по молба на правителството. Това е принудило атентаторите да сменят плана си и да ударят летището в брюкселското предградие Завентем и метростанцията “Маалбеек”.

Вторият камикадзе самовзривил се на летището редом с Ибрахим ел Бакрауи е Наджиб Лаашрауи, заподозрения майстор на експлозиви на парижките атентатори, твърдят част от белгийските медии, позовавайки се на неназовани източници от службите за сигурност. Прокуратурата не е потвърдила това.

Властите подозират, че наред с Халид Бакрауи в метрото може да е имало втори атентатор, съобщават също медиите. Камери са заснели лице с голям сак да влиза във взривената метростанция. Полицията го издирва.

Министрите на вътрешните работи и  на правосъдието на ЕС се събират извънредно днес в Брюксел да обсъдят общи действия в отговор на тероризма. В петък в Брюксел пристига държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Кандидатката за президент на САЩ Хилъри Клинтън критикува липсата на единство между европейските страни в борбата срещу тероризма.

Според американският министър на отбраната Аш Картър атентатите са показали, че европейските съюзници на САЩ трябва да правят повече в международната коалиция срещу Ислямска държава.

Междувременно Свен Марѝ, адвокат на Салах Абдеслам, заловения жив атентатор от Париж, е бил нападнат от възмутен гражданин на улицата и надделял физически, съобщават белгийските медии. Защитникът се е принудил за затвори кантората си заради сигурността на своите сътрудници. В електронната си поща е получил стотици съобщения на омраза.

Марѝ беше цитиран, че клиентът му е пожелал да бъде екстрадиран възможно най-бързо във Франция, която ще го съди за участие в атентатите. До вчера той се противопоставяше на екстрадицията.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *