Арестуваха ключови заподозрени за атентатите в Брюксел и в Париж

Белгия арестува днес пет души, между които Мохамед Абрини (31 г.), смятан за логистика на парижките атентатори от 13 ноември м.г., съобщи федералната прокуратура. Тя проверява подозрения, че Абрини е също “мъжът с шапката”, който на запис от охранителна видеокамера крачи заедно с двамата камикадзе на брюкселското летище Завентем в деня на атаките там, 22 март.

Мохамед Абрини. Полицейска снимка
Мохамед Абрини. Полицейска снимка

Абрини е заловен днес след обяд в брюкселсокото предградие Андерлехт. Пак там сутринта е задържан Осама Крайем, обявен за международно издирване във връзка с атентатите в Париж и в Брюксел на 25 март. Той е арестуван заедно с друг мъж, назован като Ерве Б.М. Крайем е заснет от камера в метрото на Брюксел малко преди атентатите заедно със самовзривилия се Халид ел Бакрауи.

Осама Крайем под фалшивата самоличност на Наим ал Хамед, полицейска снимка
Осама Крайем под фалшивата самоличност на Наим ал Хамед. Полицейска снимка

Самоличността на останалите трима арестувани не беше разкрита на пресконференция, която дадоха тази вечер говорителите на федералната прокуратура Тиери Вертс и Ерик ван дер Сипт. Абрини е заподозрян, че е возил до Париж ключовия заподозрян атентатор Салах Абдеслам на 11 ноември м.г. Двамата са заснети да пазаруват на бензиностанция близо до френската столица. Абдеслам беше арестуван в Брюксел на 18 март и очаква екстрадиция във Франция. Заедно се него беше задържан и заподозрения му съучастник Амин Шукри. ДНК от пръстови отпечатъци на Абрини  са намерени при обиска на квартирата в брюкселския квартал Скаарбеек, където атентаторите са правили бомбите. Негова ДНК е открита и друга нелегална квартира в квартала Форе и в автомобил нает от парижките атентатори. Крайем е заснет от камери в центъра на столицата да купува сакове, в които вероятно атентаторите са сложили смесените с пирони експлозиви. Абрини е белгийски гражданин от марокански произход. С Абдеслам са приятели от деца и произхождат от прословутия като люлка на терористи мюсюлмански квартал Моленбеек в Брюксел. Смята се, че той, както и Крайем са воювали в Сирия. Крайем е с шведско гражданство, но не е живял непрекъснато в Европа. Влиза в ЕС през Гърция като бежанец с фалшив сирийски паспорт на името на Наим ал Хамед. На 3 октомври м.г. германската полиция спира за проверка в гр. Улм автомобил, в който са той, Абдеслам и Шукри.

Мъжът с шапката на кадри от видеокамерите в Завентем. Полицейски снимки
Мъжът с шапката на кадри от видеокамерите в Завентем. Полицейски снимки

Днес сутринта полицията разпространи нова обява за издирване на “мъжа с шапката”, заедно с видеозапис и анимация на маршрута му след взривовете на терминала в Завентем. Той е изминал пеша пеша близо 7 километра, за да се върне в Скаарбеек, където следите му се губят. По пътя си мъжът е бил засичан на няколко места от полицейски видеокамери.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *